er en tilstand der en person mister kontrollen over sine impulser og spiller overdrevent mye. Konsekvensene av spilleproblemer inkluderer økonomiske og følelsesmessige konsekvenser. Til syvende og sist kan individet ikke kontrollere trangen til å spille, og problemet blir en stor bekymring i livet hans eller hennes. Terapi kan hjelpe. En atferdsterapeut kan hjelpe en person med å redusere trangen til å spille, mens kognitive atferdsterapeuter kan endre måten en person tenker på gambling.
Spilleproblemer er en impulskontrollforstyrrelse
Spilleavhengighet er en alvorlig tilstand som påvirker en persons liv på mange måter. I tillegg til å ødelegge ens økonomiske trygghet, kan det forstyrre forholdet til familie og venner. Spillere med problemer har også en tendens til å skjule gamblingen for dem de bryr seg om. På grunn av skammen knyttet til oppførselen deres, kan de ikke engang innse at de har et problem. Men når det blir mer alvorlig, er det på tide med profesjonell hjelp.
Begrepet “spillproblem” har vært brukt i lang tid for å beskrive denne lidelsen. En psykiater ved navn Custer forklarte utviklingen av spillelidelse i 1977. Han beskrev hvordan trangen til å spille begynte å dominere ens liv og tankeprosesser. Custer brukte også begrepet “avhengighet” for å beskrive denne lidelsen. Inntil da var det en feilbetegnelse som folk fryktet at de ikke kunne leve uten.
De siste årene har mange publikasjoner analysert forskningslitteraturen om denne tilstanden. DSM-IV-komiteen har anerkjent patologisk pengespill som en impulskontrollforstyrrelse. Mens lidelsen fortsatt er en kontroversiell tilstand, er den en økende bekymring innen mental helse. Spilleavhengighet kan ramme hvem som helst, og kan forstyrre jobb og forhold. Hvis det ikke merkes av, kan tilstanden forårsake alvorlige økonomiske problemer. Noen individer kan til og med stjele for å finansiere sin spilleavhengighet.
Konseptet impulsivitet er viktig for å forstå gamblingforstyrrelser og avhengighet. Impulsivitet refererer til atferd som er for forhastet eller upassende, og som fører til negative utfall. Nyere modeller for impulsivitet fremhever behovet for å vurdere hjernebaserte mekanismer så vel som atferdsfaktorer. Til tross for relevansen for spilleforstyrrelser, er forskning på temaet fortsatt begrenset. Selv om det er viktig å identifisere årsakene til avhengighet og lære så mye som mulig om hjernen, er ikke gambling en sunn aktivitet.
I tillegg til forskning på spilleavhengighet, avslører funnene i studien også en sammenheng mellom underkontrollert temperament ved 3 år og uordnet gambling ved 32 år. Disse resultatene kommer fra en stor longitudinell studie som inkluderer hele fødselskohorten. Forskerne Limbrick-Oldfield EH, van Holst RJ, Clark L, Stokes PR og Wu K. Selv om forholdet mellom disse variablene og forstyrret gambling fortsatt er uklart, viser denne studien at gambling er et vanlig symptom på impulskontrollforstyrrelser.
Det kan føre til depresjon
Spilleproblemer er et vanlig problem som kan ramme alle, uavhengig av alder. Unge menn og middelaldrende voksne er mer sannsynlig å bli avhengige av gambling enn eldre mennesker, og det er mer vanlig blant kvinner enn menn. Imidlertid er begge kjønn like sårbare for spilleavhengighet, og begge vil sannsynligvis være ledsaget av psykiske lidelser. Av disse grunnene er identifisering av faktorene som fører til spilleavhengighet et viktig skritt for å forebygge depresjon og redusere sjansene for å utvikle et spilleproblem.
De tidlige varseltegnene på et problem med gambling inkluderer spenningen ved spillet, økende risiko over tid og gjenoppleving av gambling-relaterte opplevelser. Gambling kan bli en tvang, som får en person til å lyve om det eller stjele penger for å fortsette å spille. I tillegg kan overdreven gambling skade relasjoner, økonomi og relasjoner, og kan være skadelig for helsen. Hvis du tror at du kan oppleve noen av disse advarselsskiltene, snakk med en psykisk helsepersonell om gamblingproblemet ditt.
De følelsesmessige konsekvensene av gambling kan være ødeleggende, og kan inkludere deprimerte stemninger og selvmordstanker. Overdrevne gamblere utvikler ofte depresjon som svar på tapene deres. I tillegg til depressive symptomer, kan en person utvikle selvskadende atferd og utvikle blek hud og mørke ringer under øynene. Hvis du har blitt fristet til å spille spillet for mye, er det viktig å søke profesjonell hjelp.
Terapi er en utmerket måte å hjelpe en person med å overvinne problemet og komme seg. Avhengig av alvorlighetsgraden av problemet, kan terapi hjelpe deg med å identifisere mønstre og forstå effekten av handlingene dine. CBT er en type terapi som fokuserer på å utfordre skadelige spilletanker og -atferd. Andre metoder inkluderer å bli med i en kollegastøttegruppe eller delta på undervisningstimer. 12-trinnsprogrammet til Gamblers Anonymous er et slikt alternativ, og innebærer å velge en sponsor – en annen gambler at online casino 2021.
Det kan utløses av stress
Mange ganger er trangen til å spille forårsaket av en stressende situasjon. Angst og depresjon kan utløse denne trangen. Selv om det kan virke som en morsom og enkel måte å slappe av på, finnes det andre måter å håndtere stress og redusere gambling på. Dyp pusting, meditasjon og trening kan hjelpe deg med å håndtere stress og angst. Nedenfor er noen måter å redusere effekten av stress på gamblingen din. Du kan også konsultere en profesjonell hvis du tror at du har et spilleproblem.
En av de vanligste årsakene til at folk får spilleproblemer er fordi de er under mye stress. De føler seg overveldet, de kan ikke tenke klart, og de søker umiddelbar lindring ved å spille. De negative effektene av gambling kan forsterke deres stressende situasjon og føre til en usunn syklus. Når dette skjer, er det på tide å slutte å spille og få hjelp til situasjonen din. Det er aldri for sent å slutte å spille. Hvis du allerede har prøvd ditt beste for å slutte å spille og komme tilbake på sporet, vil du være takknemlig for at du gjorde det.
Et spilleproblem kan føre til en myriade av psykiske problemer, inkludert depresjon og rusforstyrrelser. Når denne tilstanden kombineres med stress, er effektene ofte ødeleggende. I tillegg til å forårsake økonomiske problemer, kan det også føre til søvnløshet, belastning i forholdet og økt alkohol- og narkotikabruk. Enda verre, gambling er en risikofaktor for andre psykiske helsetilstander, inkludert depresjon og angst. Mer enn to tredjedeler av personer med spilleproblemer rapporterer at de opplever psykiske problemer på et tidspunkt i livet.
Det kan behandles
Medisinering og terapi for spilleavhengighet er to vanlige behandlinger. Kognitiv atferdsterapi hjelper folk å lære å håndtere problemene sine ved å dele dem ned i mindre. Selvhjelpsguider og støttegrupper kan også hjelpe enkeltpersoner med å overvinne sin avhengighet. Atferdsterapi er et utmerket alternativ for personer som ikke har klart å slutte å spille. Disse terapiene er imidlertid ikke for alle. Noen mennesker kan trenge begge typer behandling. For eksempel kan noen mennesker ikke reagere på kognitiv atferdsterapi. Hvis du har prøvd terapi, men fortsatt føler at du ikke kan slutte å spille, kan det være lurt å vurdere medisiner.
Medisinering er ikke det eneste behandlingsalternativet for spilleproblemer. Kognitiv atferdsterapi er en effektiv måte å bekjempe de negative effektene av overdreven gambling. Disse teknikkene fokuserer på å endre en persons atferd og tro på gambling. Mange problemspillere trenger også hjelp fra familiemedlemmer eller venner. Selvhjelpsgrupper som Anonyme Gamblere eller Gam-Anon kan være et utmerket alternativ for en patologisk gambler. Når en person er tatt opp i et behandlingsprogram, må han eller hun opprettholde forpliktelsen til å fullføre det.
Et annet behandlingsalternativ for spilleforstyrrelser er gjeldshåndtering. Gjeldsrådgivningstjenester og økonomistyringsprogrammer er både tilgjengelige online og personlig. Det første trinnet er å identifisere symptomene på en spilleforstyrrelse. Hvis du mistenker at en venn eller et familiemedlem sliter med avhengighet, bør de umiddelbart kontakte en autorisert profesjonell. Hvis du er bekymret for problemet, bør du si ifra og sette faste økonomiske grenser. Dette vil motivere vennen din til å søke hjelp fra en profesjonell.
Psykodynamisk terapi, atferdsterapi og kognitiv atferdsterapi er alle effektive alternativer. Den vanligste behandlingsformen for spillelidelse er imidlertid kognitiv atferdsterapi, som tar sikte på å endre grunnleggende oppfatninger og atferd om gambling. I løpet av denne terapien lærer personer med spilleforstyrrelser å håndtere problemene og utvikler mestringsmekanismer som gjør at de kan unngå usunn spilleatferd. Den lærer også enkeltpersoner hvordan de skal håndtere stressende situasjoner og lære å leve uten overdreven gambling.